Hi ha vida més enllà de la Contramurada? Obrim Ciutadella cap els barris

Ens trobem a les portes d'unes noves eleccions locals, i des del PSM Més per Menorca creiem que és important posar damunt la taula la visió que tenim de la Ciutadella del futur. En definitiva, volem que els ciutadellenc i ciutadellenques sàpiguen, en qui sentit anirien encaminades les nostres actuacions durant els pròxims anys, en termes de planificació urbana, si contem amb el seu suport.

Al llarg dels darrers anys, moltes de les actuacions municipals s'han centrat a preservar i embellir el casc antic del poble, i encara que en algunes ocasions aquestes no han estat les més encertades, en general, sí que han configurant un centre històric prou atractiu i cuidat, prioritzant el desplaçament a peu pels seus carrers i cuidant l'estètica dels edificis més emblemàtics que el conformen.

Però totes aquestes actuacions també han tingut altres efectes no tant positius per la població. Per una banda, han propiciat que en els seus carrers estrets i irregulars, s'hi concentri una elevada presència de locals comercials i d'activitat econòmica, on tendes, bars, mercats, etc, conviuen en un espai relativament petit de la ciutat, amb la conseqüent pressió demogràfica que això comporta, alta contaminació ambiental i acústica i deteriorament general de la imatge de la ciutat, fets que dificulten molt el dia a dia dels residents, sobretot durant els mesos d'estiu.

Per altra banda, han provocat que les barriades que s'han anat configurant més enllà de la contramurada hagin quedat en un segon terme, i les actuacions que s'hi han dut a terme han estat més bé escasses, fruit de no comptar amb una planificació urbana global per part de l'Ajuntament, esdevenint el centre històric de Ciutadella una espècie de "illa comercial" que ha anat creixent al marge de la  resta del poble.

Des del PSM Més per Menorca pensem que Ciutadella ha de ser molt més que el centre històric, i per açò estem decidits a actuar sobre aquests barris de l'eixample, menyspreats i abandonats durant tant de temps. Som conscients que la situació econòmica de la institució, no permet realitzar grans obres urbanístiques que alterin substancialment la fisonomia d'aquest barris. Tanmateix, nosaltres apostem per dur a terme petites actuacions urbanístiques molt estudiades i mesurades, consensuades amb els veïns del barri, que ajudin a reactivar el seu entorn més pròxim. Del que es tracte, doncs, és de recuperar espais públics ja existents, i redissenyar-los perquè tenguin un fort impacte a tota la zona d'influència. Apostem per reconvertir alguns carrers en passejos interurbans, que connectin els barris entre si, i aquests amb el centre de Ciutadella, configurant, d'aquesta manera, un segon cordó urbà que s'estengui cap a l'exterior de la ciutat.

Creiem que totes aquestes actuacions encaminades a regenerar el teixit urbà, a part de recuperar espais per a les persones, posaria a l'abast dels ciutadans, molts locals comercials aptes per instal·lar-hi nous negocis, a preus més assequibles que en el centre, configurant nous eixos comercials urbans, avui per avui, inexistents fora de la contramurada. A la vegada, creiem que seria una bona fórmula per descongestionar el casc antic de la ciutat, disminuint la forta pressió demogràfica que suporta en l'actualitat, i que d'alguna manera, desllueix la pròpia essència que, entenem, hauria de tenir un centre històric com el nostre.

Fa gairebé 150 anys que es van enderrocar les murades de Ciutadella, però des del PSM Més per Menorca tenim la sensació que encara hi són ben presents, i que més enllà de la contramurada sembla que no hi ha vida. Creiem que és el moment de trencar amb aquesta tendència, tirar baix els “murs” i estendre la ciutat d'una manera efectiva. Volem que el centre històric segueixi sent el cor de Ciutadella que batega alegria, però també volem que la sang arribi a tots els barris, a cadascuna de les cases, i que tothom s'empelti del seu ritme.