Apostam per l’economia local, els productes fets a Menorca i el comerç de proximitat

Vivim a un món globalitzat que, tot i  les seves avantatges, ens ha portat a viure algunes coses sense sentit com: menjar pinya durant el mes de desembre a Menorca (quan no som productors d’aquest producte que és tropical), posar-nos avarques fetes a la Xina (que és un producte originari de les nostres terres) o comprar peix perca del Nil (quan a Menorca tenim peix molt bo). Podem pensar que és una sort poder gaudir de la pinya per digerir els àpats de nadal, poder comprar avarques més barates que les que es fan a Menorca així com també menjar perca del Nil i provar varietats noves.

Però totes aquestes “avantatges” tenen una part negativa, unes “desavantatges”,  com el fet que consumir productes que estan fets fora de Menorca perjudica l’economia menorquina i l’empobreix donat que la població de l’illa sols es dedica a la seva distribució, o  el fet que aquests productes hagin de recórrer grans distàncies fins arribar a Menorca té un impacte negatiu sobre el medi ambient pel consum de carburant i l’emissió del diòxid de carboni que això suposa ; o perquè pot perjudicar la nostra salut, com  en el cas, per exemple, de la perca del Nil, que conté verins, hormones i nivells elevats de mercuri.  A més  perquè nosaltres puguem comprar perca del Nil a un preu molt baix, les poblacions del Llac Victòria  d’on prové aquest peix estan patint una catàstrofe ecològica que ha empobrit l’ecosistema del llac per la sobreexplotació així com l’estructura productiva local  que veu com els beneficis de l’extracció se’ls emporten les empreses estrangeres.  Hem de ser conscients que a països com la Xina és molt probable que la producció d’aquestes avarques que importaríem després a Menorca hagi estat feta sense garantir les condicions dignes de les persones que les han fabricat i, segurament, amb la participació d’infants.

Si comprem productes fets a Menorca  donam treball a persones de l’illa podent garantir unes condicions de feina més dignes i estables. Si compram en petites empreses locals fomentam  la diversitat empresarial i la nostra economia genera beneficis entre molts i no queda en poques mans. Si potenciem un model alimentari local i ecològic garantim la conservació dels sòls, la mar i  la biodiversitat que asseguren l’abastiment de les generacions futures així com una alimentació saludable i més nutritiva. Si afavorim el comerç de proximitat fomentam  les relacions properes i familiars. No ens podem permetre que la  pagesia, els pescadors, els ramaders, els artesans, els sabaters, els bijutiers,.... de casa nostra s’empobreixin i desapareixin.

El PSM Més per Menorca defensa i aposta per una economia local i per donar suport als productes locals i potenciar el comerç de proximitat , perquè tothom hi guanya i beneficiem  la nostra pròpia industria i l’economia així  com  contribuïm a diversificar els sectors productius i el teixit associatiu que donen majors garanties d’estabilitat i autosuficiència .